Laat Amelos mij terugbellen

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer
 

Aanraken, contact en gevoel

Je zou het niet zeggen, maar zonder de aanraking sterft de mens. Je kunt iemand (met name een pasgeborene) ‘uithongeren’ door hem niet aan te raken. De aanraking is het eten en drinken voor de ziel. De mate waarin een baby wordt aangeraakt en zelfs voor de geboorte al wordt begroet, bepaalt voor een groot deel de rest van zijn leven. Wij kunnen ons ook niet voorstellen wat het betekent om niet te voelen. Ons tastzintuig omvat ons gehele lichaam: de huid. Daarin bevinden zich talloze zenuwen, die de tastsignalen doorgeven aan de hersenen. Daar bestaat een grote behoefte te worden aangeraakt. Waarnemingen, gevoel en gevoelswaarden ontwikkelen zich op de tast. Via de huid verspreiden de gevoelens en tastwaarnemingen zich door het hele lichaam. Gevoel is een gemoedsbeweging; gevoelloos betekent levenloos. Ongevoelige mensen zijn wreed, harteloos en kil. Je zou denken dat een gevoelloos mens onkwetsbaar is. Hoe zou je hem/haar moeten raken als hij/zij het toch niet merkt. Het omgekeerde is waar. Zo iemand is heel kwetsbaar. De mens is emotioneel alleen maar te raken in zijn gemoed, het gevoel. Op het moment dat iemand daar afstand van gaat nemen, camoufleert hij dat gevoel van kwetsbaarheid.

Er zijn veel manieren en mogelijkheden om aan te raken, denk bijvoorbeeld maar eens aan een begroeting. Vooral wanneer je merkt dat je gevoel slecht doorstroomt of in geringe mate aanwezig is in jezelf kan massage een goede oefening zijn. Je handen zijn namelijk het gereedschap van de gevoelsenergie; door te masseren versterk en ontwikkel je het gevoel goed.

De huid is het gevoelsorgaan van het vierde chakra. Zo zijn ook de handen die masseren het gereedschap om het gevoel en de emoties positief te stimuleren. Je activeert de huid door de beweging van de handen; op deze manier komt er energie vrij die op verschillende niveaus werkzaam is.

TCZ logo FAGT logo RBCZ logobanner1 quasir 300x250